Florence, leven met ALK+ longkanker

09 januari 2024

Maak kennis met Florence – moeder, echtgenote, diplomaat van beroep. En ze houdt van … het leven.

  Florence Duvieusart is een Belgische diplomaat. In 2019 werd bij haar een zeldzame vorm van longkanker in stadium IV vastgesteld. Ze was toen 48 jaar. Op 16 november 2023, tijdens het evenement ter gelegenheid van de lancering van onze Longkankerwerkgroep, gaf Florence, 53 jaar, een ontroerende getuigenis over de moeizame weg naar de diagnose, het belang van multidisciplinaire gespecialiseerde behandeling en de onschatbare steun van lotgenoten, familie en vrienden. Ze vertelde ook hoe ze de kracht had gevonden om er weer bovenop te komen.

  Woorden kunnen geen recht doen aan haar diep persoonlijke verhaal.

  Florence Duvieusart is medeoprichter van ALK Positive Belgium, een organisatie die in het leven werd geroepen door patiënten en hun verwanten om steun te bieden aan, en de belangen te behartigen en de levenskwaliteit te verbeteren van mensen met ALK+ longkanker in België. Het Belgische initiatief maakt deel uit van het wereldwijde ALK+ netwerk dat vertegenwoordigd is in meer dan 50 landen. ALK Positive Belgium is lid van All.Can Belgium.

  ALK+ longkanker is een zeldzaam type longkanker, veroorzaakt door een mutatie van het ALK (anaplastic lymphoma kinase)-gen. Dit type maakt ongeveer 4% uit van alle longkankers en treft vooral niet-rokers of occasionele rokers.

  Bekijk hier het verhaal van Florence

  Meer artikels