Vroege detectie van kanker blijft cruciaal, ook in coronatijden

01 september 2020

De Get Checked Early-campagne van All.Can Belgium focust op vroegtijdige diagnose van kanker bij jonge mensen. Uit onderzoek blijkt dat de tijd tot de diagnose een van de belangrijkste parameters is voor een efficiëntere kankerzorg. Hoe vroeger de diagnose van kanker gesteld wordt, hoe groter de kans op genezing. Het blijft dus essentieel om kanker vroeg op te sporen, ook in coronatijden.

  All.Can is een uniek multistakeholderplatform dat alle betrokkenen rond kanker verzamelt om de effectiviteit en effciëntie van kankerbestrijding te optimaliseren, ook in coronatijden. Meer uitleg door dr. Pia Cox en prof. Ahmad Awada, co-chair van All.Can Belgium

  All.Can is een uniek multistakeholderplatform dat alle betrokkenen rond kanker verzamelt om de effectiviteit en effciëntie van kankerbestrijding te optimaliseren, ook in coronatijden. Meer uitleg door dr. Pia Cox en prof. Ahmad Awada, co-chair van All.Can Belgium

  Enorme impact op kankerpatiënten

  Cox: “COVID-19 heeft een enorme impact gehad op kankerpatiënten. We zijn daarom tijdens de lockdown in overleg gegaan met beleidmakers en hebben opgeroepen om zo snel mogelijk de normale werking van de ziekenhuizen te hervatten. De patiënten bleven immers weg van de ziekenhuizen, en dat had een impact op hun gezondheid. Daarnaast hebben we ook aandacht gevraagd voor het psychische welzijn van kankerpatiënten.
  Zij zaten immers al met heel wat onzekerheden en angsten, en daar kwam dan nog eens corona bovenop, waardoor mogelijk hun behandeling in het gedrang kwam. Bovendien mochten ze geen bezoek ontvangen en moesten ze alleen op consultatie komen.”

   

  Dr. Pia Cox, co-chair All.Can Belgium

  Sensibilisering tijdens en na de lockdown

  Awada: “Net na de lockdown heb ik kunnen vaststellen dat veel patiënten bang waren om op consultatie te komen. Uit cijfers blijkt dat 44% van de patiënten door de lockdown geen diagnose heeft gekregen. Dat kan ernstige gevolgen hebben, vooral bij jonge mensen. Bij hen vordert de ziekte veel sneller en is het dus van belang om de behandeling zo snel mogelijk op te starten. Tijd verliezen is immers gelijk aan levens verliezen. We hebben er daarom alles aan gedaan om te garanderen dat patiënten in alle veiligheid terug naar het ziekenhuis konden komen. We zetten daarbij sterk in op sensibilisering.”

   

  Prof. Ahmad Awada co-chair All.Can Belgium

  “Uit cijfers blijkt dat 44% van de patiënten door de lockdown geen diagnose heeft gekregen. Dat kan ernstige gevolgen hebben, vooral bij jonge mensen.”

  Lopende en nieuwe projecten

  Awada: “We hebben met All.Can zopas een project opgestart waarbij we ons specifiek richten op jonge patiënten (18 tot 39 jaar) met borstkanker, teelbalkanker en sarcomen. Dat zijn eerder agressieve kankers die snel groeien. Met dit project willen we op verschillende niveaus sensibiliseren om deze kankers zo vroeg mogelijk te kunnen detecteren. Op die manier kunnen ze effciënter en effectiever worden behandeld.”

  Cox: “Om de impact van corona op de zorg, de psychologische toestand en de gezondheid van de patiënt te meten, hebben we een survey opgestart. Deze survey loopt nog steeds, dus we nodigen alle kankerpatiënten uit om hier zeker aan deel te nemen. Daarnaast steunen wij ook een project rond multidisciplinaire consultaties in de oncologie. All.Can vindt het belangrijk om projecten rond kankerbestrijding financieel te steunen en dit project sprak ons in het bijzonder aan omdat het de focus legt op het multidisciplinaire, net zoals wij dus.”

   

  Tekst geschreven door Joris Hendrickx, meer over dit soort onderwerpen kan je teruggingen op nl.planet-health.be.

  Meer artikels

  OPTIMOC Project

  OPTIMOC Project

  26 september 2023 Media

  OPTIMOC staat voor "optimalisatie van de multidisciplinaire oncologie raadpleging (MOC) op Belgische oncologieafdelingen". OPTIMOC is een onderzoeksproject gefinancierd door All.Can België dat als doel heeft de patiëntgerichte besluitvorming voor de behandeling van kankerpatiënten te verbeteren.