OPTIMOC Project

26 september 2023

OPTIMOC staat voor "optimalisatie van de multidisciplinaire oncologie raadpleging (MOC) op Belgische oncologieafdelingen". OPTIMOC is een onderzoeksproject gefinancierd door All.Can België dat als doel heeft de patiëntgerichte besluitvorming voor de behandeling van kankerpatiënten te verbeteren.

    Multidisciplinaire teamvergaderingen worden gezien als de gouden standaard voor besluitvorming van het behandelplan in de oncologische gezondheidszorg. In België bestaat het “multidisciplinair oncologisch consult” (MOC) als een specifiek, wettelijk geregeld en verplicht overleg. De MOC wordt wettelijk omschreven als één consultatie per individuele patiënt. Om organisatorische redenen worden deze geclusterd in een collectieve bijeenkomst voor meerdere patiënten, meestal per tumorgroep.

    Het besluitvormingsproces in de gezondheidszorg is aan het verschuiven van een louter biomedisch gericht model naar een patiëntgerichte benadering waarbij de behoeften, waarden en voorkeuren van de patiënt evenzeer naar voren worden gebracht als de medische informatie. Vooral in de oncologie is een gepersonaliseerde aanpak essentieel omdat behandelingen een aanzienlijke impact kunnen hebben op de levenskwaliteit van patiënten, in de meeste gevallen voor een langere periode.

    Onderzoek toont echter aan dat een MOC onderhevig is aan hoge werkdruk, een patroon van ongelijke deelname en suboptimale uitwisseling van informatie tussen de medische en niet-medische disciplines, wat indirect de besluitvormingsprocessen beïnvloedt. Het wordt duidelijk dat er een dringende behoefte is om de huidige MOC te optimaliseren op het gebied van

    1. interdisciplinariteit, zodat de expertise en inbreng van verschillende medische en niet-medische disciplines evenveel gewaardeerd worden;
    2. patiëntgerichtheid om geïndividualiseerde behandelingsbeslissingen te garanderen in plaats van een ziekte- (of tumor-) georiënteerde beslissing.

    OPTIMOC heeft als doel de huidige werkprocessen tijdens de MOC te optimaliseren om patiëntgerichte besluitvorming te verbeteren. Daarom omvat dit project de ontwikkeling van een interventie aangepast aan de specifieke context van MOC-vergaderingen op Belgische oncologieafdelingen.

    Het OPTIMOC project is een praktijkgericht onderzoeksproject waarbij de haalbaarheid van de implementatie van een complexe interventie in de MOC’s van 5 Belgische ziekenhuizen wordt getest. Dit is de eerste keer dat de complexe interventie voor MOC’s wordt getest in de Belgische context.

    Meer informatie

    Meer artikels

    In Memoriam Johan Thibo

    In Memoriam Johan Thibo

    24 februari 2025

    Op 15 februari 2025 heeft Johan Thibo ons verlaten. Als oprichter en voorzitter van Prolong vzw zette hij zich jarenlang in voor mensen met longkanker of longvlieskanker en hun naasten. Dank je voor je energie, Jo.

    Screening op longkanker: het overwegen waard

    All.Can Belgium roept beleidsmakers op om een nationaal longkankerscreeningsprogramma te overwegen. Zo’n screeningsprogramma kan levens redden, en er is zowel wetenschappelijke evidentie als publieke steun voor.

    Cum Cura: zeldzaam maar niet zonder zorg

    Cum Cura: zeldzaam maar niet zonder zorg

    12 december 2024 Patiëntenverhalen

    Lina Vissenaeken is directeur van een middelbare school in Oost-Vlaanderen. Al bijna 20 jaar leeft ze met een knieprothese, nadat een osteosarcoom bij haar werd vastgesteld. “Als ik pijn heb dan mank ik, mijn leerlingen zijn dat intussen gewoon”, vertelt ze. Met de vzw Cum Cura vraagt ze aandacht voor…